Metakids

Wat zijn metabole ziekten eigenlijk?
Metabole ziekten zijn één van de grootste doodsoorzaken onder kinderen in Nederland. Maar bijna niemand weet dit. Er worden meer dan twee kinderen per dag geboren met een slopende metabole ziekte. Hun lichaam takelt door een stofwisselingsstoornis af. Zonder behandeling overlijden deze kinderen op jonge leeftijd of krijgen ze te maken met ernstige lichamelijke en/of verstandelijke beperkingen. Voor de helft van deze kinderen bestaat nog geen behandeling.

Daarom is onderzoek levensbelangrijk. Want uiteindelijk is de ontwikkeling van een kind het grootste geluk van iedere ouder. Metakids financiert baanbrekend onderzoek dat bijdraagt aan oplossingen en behandelingen voor metabole ziekten. Hiervoor werkt Metakids samen met zeven academische kenniscentra. Artsen geloven dat er een oplossing is voor metabole ziekten, maar daar is meer onderzoek voor nodig. Lees hier meer over Metakids.

Hoe haal ik geld op?

Samen maken we metabole ziekten behandelbaar
Sponsorwervingstips

Het verhaal van Olivier

"Met Metakids Obstacle Race willen wij de onmogelijke situaties uitbeelden waar kinderen mee te maken krijgen als zij getroffen worden door een metabole ziekte. Laten wij samen metabole ziekten behandelbaar maken. Als je geen grootse dingen kunt doen, doe dan kleine dingen op grootse wijze."

Nathalie Michielsens-Grasso - directeur Metakids

"Bij Tjebbe en Jolle kun je zien hoe belangrijk het is dat artsen de ziekte vroeg ontdekken. Wij hopen dat het bij alle baby’s in de toekomst meteen na de geboorte wordt ontdekt. Er zijn zoveel kinderen met andere metabole ziekten die het veel slechter hebben en zelfs jong overlijden."

Familie Cramer van den Bogaart

"Met voldoende geld kunnen wij vrijwel alle metabole ziekten binnen 30 jaar behandelbaar maken."

Frits Wijburg - Hoogleraar Metabole ziekten (AMC)

"Zo weinig mensen realiseren zich hoeveel kinderen hier aan overlijden. Hoe meer bekendheid, hoe meer geld er zal zijn voor Metakids en dus voor onderzoek. Voor Myrthe komt dat misschien te laat, maar het zou mooi zijn als andere ouders deze pijn wordt bespaard."

Marit en Wybo Jan - ouders van Myrthe

"Als er geen onderzoek zou zijn gedaan naar de metabole ziekte van mijn neef, was hij nu zwaar verstandelijk beperkt geweest."

Dieuwertje Blok - Ambassadeur Metakids

Wist je dat...?

Top 3

Metabole ziekten de belangrijkste doodsoorzaken zijn onder kinderen?

800

Meer dan 2 kinderen per dag worden geboren met een metabole ziekte?

50%

De helft van de kinderen radicaal aftakelen en/of overlijden vóór hun 18e.

10.000

Zoveel gezinnen één of meerdere kinderen met een metabole ziekte hebben?

Cookievoorkeuren

Functioneel. Noodzakelijk om de website te laten functioneren.

Analytisch. Om bij te houden hoeveel mensen de website bezoeken.

Tracking. Om je een zo goed mogelijke ervaring te geven, de website te verbeteren, jou relevante informatie en advertenties te laten zien, en voor social media. Inschakelen