Het verhaal van Olivier

Olivier was nog maar 4 jaar oud toen zijn ziekte actief werd. Een jaar later werd de diagnose gesteld: Olivier had een metabole ziekte, een aandoening van de stofwisseling. Na een ernstig ziekbed van 3 jaar kwam het onvermijdelijke en overleed Olivier op 8-jarige leeftijd. De ziekte heeft een enorme impact op het gezin gehad: 24/7 verpleging in huis en vele ziekenhuisbezoeken. Oliviers ouders, Seth & Ditta, broer Julian (13 jaar) en zusje Fleur (7 jaar) hebben team Olivier voor Metakids Obstacle Race opgericht. Het team bestaat uit familie en vrienden van Olivier. 

“Olivier was een heel vrolijk, gezellig en spontaan jongetje dat ontzettend van lachen hield”, vertelt moeder Ditta. “Toch heb ik altijd het gevoel bij hem gehad dat er iets niet klopte. Hij lachte als baby veel later en hij ontwikkelde vanaf zijn 3e op motorisch gebied een achterstand. ”Na een aantal onderzoeken bij het lokale ziekenhuis bleef een diagnose uit. De ouders besloten vervolgens om naar een gespecialiseerd kinderziekenhuis te gaan. Hier kregen ze het slechte nieuws te horen: Olivier heeft een metabole ziekte en zal hoogstwaarschijnlijk voor zijn 10e jaar komen te overlijden. “Het moment dat je dat te horen krijgt, word je gewoon misselijk en zak je door de grond,” zegt Ditta. Dezelfde avond hebben ze de hele familie gebeld om het nieuws te vertellen. Doordat ze vrij open zijn geweest in hun berichtgeving, kwam er veel praktische en financiële hulp. “Daar zijn wij nog steeds erg dankbaar voor”, zegt vader Seth. “Dat er zoveel mensen bij ons kwamen schoonmaken en eten brengen, zelfs mensen die we niet kenden, was bijzonder. Soms deden ze dat wel maanden tot een jaar achter elkaar.”

“Toen Oliviers ziekte begon en hij zijn vaardigheden begon te verliezen, hebben we elke keer afscheid moeten nemen van een gezond kind”, zegt Seth. Ditta vervolgt: “Drie dagen voordat hij daadwerkelijk overleed, hebben we hem in slaap gebracht om er zeker van te zijn dat hij niet zou hoeven te lijden. Er gaat geen dag voorbij dat ik niet aan hem denk.” Uiteindelijk is Olivier overleden in het bijzijn van zijn ouders, broertje en zusje. “Dat was een heel bijzonder moment”, zegt Seth. “Heel verdrietig, maar ook heel bijzonder. Dat we hem in onze armen hadden, dat we hem konden knuffelen, dat we echt afscheid konden nemen.”

Metabole ziekten zijn de belangrijkste doodsoorzaken onder kinderen in Nederland. “Ik denk dat we het alleen kunnen oplossen door meer geld in te zamelen, zodat mensen weten dat deze ziekten er zijn en er meer onderzoek gedaan kan worden”, aldus Seth. Ditta gaat verder: “De reden dat wij meedoen aan Metakids Obstacle Race is voor de ouders en kinderen die te maken krijgen met metabole ziekten. Want die ouders en kinderen gunnen wij genezing. Het zou een overwinning zijn als we dat kunnen bereiken. Voor Olivier, maar ook voor onszelf. Het geeft je een gevoel dat je toch iets kunt doen en betekenen.”

Schrijf je nu in Sponsor team Olivier
15-02-2018

Cookievoorkeuren

Functioneel. Noodzakelijk om de website te laten functioneren.

Analytisch. Om bij te houden hoeveel mensen de website bezoeken.

Tracking. Om je een zo goed mogelijke ervaring te geven, de website te verbeteren, jou relevante informatie en advertenties te laten zien, en voor social media. Inschakelen